Beste mensen, lieve allemaal,

 

Vandaag trof ik bij de post dan eindelijk nieuws aan. Knut Folkerts heeft (opnieuw) zijn zaak tegen de Staat verloren! Het Gerechtshof Den Haag heeft arrest gewezen inzake het hoger beroep en heeft daarmee het eerdere vonnis van de rechtbank bekrachtigd: Folkerts moet nog wel degelijk zijn (Nederlandse) veroordeling tot 20 jaar ondergaan. Dit vonnis van 1977 blijft onverkort van kracht.

Folkerts' advocaat mr. Pen had 18 grieven tegen de eerdere uitspraak van de rechtbank (2006) ingediend, maar deze zijn in hoger beroep alle 18 door het Gerechtshof verworpen! Bovendien mag Folkerts nu de proceskosten raison van 2978,- euro betalen.

Er is nog mogelijkheid tegen dit arrest in cassatie te gaan. De vraag is of Folkerts dit ook doet. In eerdere situaties deed hij dat niet en bovendien zal hem dat opnieuw veel geld kosten.

En en ander blijft betekenen dat hij Duitsland niet kan verlaten, omdat het internationale opsporings- en aanhoudingsbevel van kracht blijft. Duitsland zelf levert niet uit en blijft derhalve de enige veilige plek voor hem. Wordt er niet in cassatie gegaan, dan zal de Nederlandse Staat de Duitse Staat verzoeken het vonnis alsnog te executeren en hem zijn straf in Duitsland te laten uitzitten. De kans dat Duitsland dat doet is vrijwel nul, maar er zullen verrekt goede redenen op tafel moeten komen om zo'n verzoek te weigeren. Aan de andere kant kon het Duitsland weleens heel goed van pas komen. Duitsland wilde Folkerts onlangs voor een halfjaar gijzelen om hem te dwingen tot praten. De nabestaanden van de Duitse procureur-generaal Buback (ook vermoord door de RAF) willen nu eindelijk eens weten wie de dodelijke schoten heeft gelost op hun vader. Er waren drie RAF-leden bij die moord betrokken (waaronder Folkerts), maar tot op de dag van vandaag heeft geen van de drie terroristen willen zeggen wie nu de echte moordenaar was. Ook deze moord is nog steeds niet verjaard. Duitsland kan nu misschien de Nederlandse straf als stok achter de deur houden om Folkerts tot praten te dwingen in ruil voor strafvermindering. Maar sorry, nu slaat mijn fantasie op hol.

Het is voor mij een stukje genoegdoening dat Folkerts in het vervolg geen vakanties meer naar buitenland hoeft te plannen en zich zeker niet meer in Nederland zal durven vertonen. De meesten van jullie weten hoe ik me hier in Vianen bedreigd heb gevoeld in 2003 op ons eigen huisadres, terwijl Folkerts in Utrecht was gezien (hoewel hij dat ontkent). Zijn zuster woont - of inmiddels woonde - daar, vernam ik uit zeer welingelichte bron. Hijj zal voorlopig niet meer in de buurt durven komen in elk geval.

Enfin, ik moet niet gelijk t optimistisch zijn. Nu eerst maar afwachten f Folkerts nog in cassatie gaat en wat dr dan weer uitkomt. Geruststelling vind ik nu dat recht toch nog recht lijkt te zijn.

tot zover het nieuws,

groet Joke Kranenburg

 

P.S. en tch ga ik zo een gebakje halen!!